بعد از اینکه اسکنر را به کامپیوتر متصل نموده و درایور و نرمافزار مخصوص به آن را نصب نمودهاید، به اصول استفاده از آن خواهیم پرداخت. به احتمال فروان همراه با اسکنر برنامههای مخصوص اسکن و ویرایش عکس وجود دارد. اما از آنجایی که اسکنر و برنامههای اسکن انواع زیادی دارند، از نرمافزار اسکن که همراه نسخههای Professional، Enterprise و Altimate ویندوز۷ نصب میشود، استفاده میکنیم. چنانچه هیچکدام از این نسخههای ویندوز بر روی سیستم شما نصب نشده است، میتوانید اصول مطرح شده در این درس را آموخته و در نرمافزارهای دیگر اجرا نمایید.
در منوی Start سپس منوی All Programs بر روی برنامهی Windows Fax and Scan کلیک کنید.
این نرمافزار به صورت Built in در ویندوز وجود دارد، برای آغاز عملیات اسکن در گوشه پایین سمت چپ روی Scan کلیک نمایید.
با این کار به بخش اسکن نرمافزار وارد میشوید، حال بر روی دکمه New Scan در بالا و گوشه سمت چپ کلیک کنید،
با این کار کادری به نام New Scan پدیدار میشود، در بالای کادر میتوانید نام اسکنر را مشاهده نمایید. در صورتی که بیش از یک اسکنر به کامپیوتر متصل باشد میتوانید با کلیک بر روی دکمه Change یک اسکنر دیگر را برگزینید، حال بر روی دکمه Preview کلیک نمایید.
با این کار اسکنر شروع به کار کرده و در سمت راست کل بستر اسکنر به نمایش درمیآید.
این نقطهچین منطقهای را که اسکن شده است را مشخص مینماید. بنابراین میتوانید با درگ کردن گوشههای مستطیل محدودهای که میخواهید اسکن شود را کوچکتر کنید، میتوانید برای این کار اشارهگر موس را روی لبههای نقطهچین نیز قرار داده و درگ کنید.
اکنون به منوهای سمت چپ میپردازیم، در بالا یک منوی بازشو به نام Profile قرار دارد، در این منو نوع چیزی را که قرار است اسکن شود انتخاب نمایید. گزینه پیشفرض Photo یا عکس میباشد، این گزینه به معنای آن است که اسکن به صورت رنگی انجام میشود.
با کلیک روی Documents و دکمه Preview مشاهده میکنید که اسکن به صورت سیاه سفید انجام میشود. از این گزینه میتوان برای اسکن کردن سندهای متنی، و نیز ایجاد یک نسخه سیاه و سفید از یک عکس رنگی استفاده کرد، انتخاب Documents عموماً موجی ایجاد فایلهای کم حجمتر خواهد شد، بنابراین اگر رنگی بودن اسکن اهمیتی ندارد، گزینه Documents را برگزینید.
بعضی از اسکنرها دارای Document feather بوده و قادرند چندین سند را به طور همزمان اسکن نمایند، بنابراین اگر اسکنر به چند روش عمل اسکن را انجام میدهد، میتوانید در منوی Source منبع اسکن را تغییر دهید، در این مورد تنها گزینه Flatbedموجود است.
کمی پایینتر سه گزینه Color format، File type و Resolution قرار گرفتهاند،
گزینه پیش فرض Color format بستگی به انتخاب Photo یا Documents در منوی Profile دارد، چنانچه Documents را برگزینید، Color format نیز به Grayscale تغییر مییابد.
با انتخاب مجدد Photo نیز Color format نیز به Color تغییر مییابد، همچنین میتوانید یکی از گزینههای Color، Grayscale و Black and white را برگزینید.
در منوی File type به معنی نوع فایل، میتوانید گزینه TIF را انتخاب نمایید تا اسکن با بالاترین کیفیت انجام شود.
گزینه JPG معمولاً برای عکسهای مربوط به ایمیل و وب انتخاب میشود، PNG نیز کاربردی مانند JPG دارد، BMP یا Bitmap معمولاً این روزها کاربرد چندانی ندارد،
حال به بررسی Resolution میپردازیم.
رزولوشن روی کیفیت تصویر و همچنین حجم فایل تاثیر زیادی دارد، هر چه رزولوشن بالاتر باشد دادههای بیشتری از عکس اسکن میشوند و به همان میزان حجم فایل بیشتر خواهد شد، واحد رزولوشن DPI مخفف Dot per inch به معنی نقطه در اینچ میباشد، هر چه تعداد نقاط بیشتر باشد رزولوشن افزایش مییابد، اگر میخواهید فایل اسکن شده برای اهداف زیادی قابل استفاده باشد، ۳۰۰DPI برای شروع مناسب است، با این رزولوشن حتی اگر تصویر اسکن شده را چاپ کنید کیفیت مناسبی خواهد داشت، چنانچه قصد دارید فایل را ایمیل کنید و یا بر روی وب قرار دهید، همچنان میتوانید با روزلوشن ۳۰۰ اسکن کنید اما پیش از ارسال باید با برنامههایی مانند فتوشاپ رزولوشن و اندازه فایل را کاهش دهید، برای تصاویری که برای قرار دادن روی وب اسکن میشوند معمولاٌ رزولوشن بر روی ۷۲ تنظیم میشود. البته توصیه نمیشود که با این رزولوشن اسکن کنید، بهترین کار این است که قبل از کاهش رزولوشن تصویر را با رزولوشن بالا اسکن نمایید تا با رنگها و جزئیات زیادی اسکن شوند اما اگر عجله دارید و یا طرز استفاده از نرمافزارهای ویرایش را نمیدانید، میتوانید برای ارسال تصاویر در اینترنت با رزولوشن ۷۲ آنها را اسکن نمایید.
با استفاده از دو فلش کنار فیلد مربوط به آن میتوانید رزولوشن را تغییر داده و یا عدد مورد نظر را در فیلد وارد کنید.
دو گزینه آخر به معنی Brightsness به معنی روشنایی و Contrast میباشد، با استفاده از لغزندههای مربوط به آنها میتوانید کنترل بیشتری بر روی تصاویر داشته باشید، برای اینکه تاثیر این دوگزینه را بر روی تصویر ملاحظه نمایید پس از هر تغییر بر روی دکمه Preview کلیک کنید.
همانطور که متوجه شدهاید هر بار که درمنوهای بالا تغییری ایجاد کنید تصویر موجود در کادر سمت راست ناپدید میشود برای دیدن تغییرات انجام شده باید مجدداً روی Preview کلیک کنید، البته توجه داشته باشید که این دو لغزنده تاثیر چندان زیادی نخواهند داشت و بهتر است در این تنظیمات تغییری ایجاد نکرده و بعد از اسکن توسط نرمافزار مخصوص ویرایش عکس تنظیمات دلخواه را انجام دهید.
بعضی از نرمافزارهای اسکن دارای تنظیمات قدرتمندی برای تنظیم عکس نیز میباشند حتی در این موارد نیز توصیه میشود در هنگام اسکن تنظیماتی انجام نداده و این کار را به نرمافزارهای مخصوص ویرایش عکس بسپارید.
پس از آنکه تمام گزینهها و منوها را تنظیم کردید، میتوانید روی دکمه Scan کلیک نمایید.
اکنون اکسنر کار اسکن را آغاز نموده و تمام تنظیمات انجام شده را در نظر میگیرد، پس از پایان کار تصویر اسکن شده در پنجره اصلی برنامه به نمایش درمیآید، روی دکمه Maximize کلیک کنید تا تصویر بزرگتر دیده شود و بتوانید بهتر آن را مشاهده نمایید.
هنگامی که از دیگر نرمافزارهای اسکن استفاده میکنید احتمالاً پیش از ذخیره شدن فایل از کاربر خواسته میشود تا محل ذخیره فایل بر روی کامپیوتر را انتخاب نماید، اما در برنامه Windows Fax and Scan این گونه نیست، اکنون فایل اسکن شده را در کادر بالا انتخاب نمایید، حال میتوانید روی یکی از دکمههای Forward as Fax ، Forward as email، و Save as کلیک کنید.
دکمه اول فایل را به صورت فکس و دکمه دوم آن را در قالب ایمیل ارسال خواهد نمود، از دکمه Save as نیز برای ذخیره فایل در محلی دیگر استفاده میشود، به عنوان مثال میتوانید یک کپی از فایل را در Desktop ذخیره نموده تا برای ویرایش در نرمافزار ویرایش عکس در دسترس باشد، برای این کار روی Save as کلیک کنید.
حال در این کادر منوی بازشوی Save in را باز نموده و بر روی Desktop کلیک کنید، در فیلد File name نیز عبارت موردنظر را تایپ کنید. در پایان روی دکمه Save کلیک نمایید.
با Minimize کردن پنجره برنامه فایل اسکن شده را بر روی Desktop مشاهده میکنید.
با دوبار کلیک بر روی آن در برنامه Adobe Photoshop CS5 باز میشود. اکنون میتوانید توسط فتوشاپ تغییرات دلخواه را بر روی این تصویر انجام دهید.
به این ترتیب در این درس اصول اسکن کردن توسط برنامه Windows Scan and Fax فراگرفتید.